Najnovije

Matić: Uskoro istraživanje sudbina nestalih i ubijenih novinara

Nedelja 18. mart 2018, 17:10

Direktor Fonda B92 i predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara u Srbiji, Veran Matić, rekao je u emisiji "Slobodno srpski" da će narednih meseci, kao konsultant misije OEBS-a u Prištini, raditi na predlogu za formiranje Komisije koja će se baviti slučajevima 14 ubijenih i nestalih novinara na Kosovu u periodu od 1998. do 2005.

Opširnije...

Mikronaselje: Polomljeno staklo na ambulanti

Nedelja 18. mart 2018, 15:30

Na ambulanti u multietničkom delu Severne Mitrovice - Mikronaselju, za sada, nepoznati počinici tokom noći polomili su staklo. Zabeležen je pokušaj paljenja, potvrđeno je za KoSSev u Kosovskoj policiji regiona Sever.

Opširnije...

Povratnicima kod Kline uručen traktor

Nedelja 18. mart 2018, 15:02

Povratnicima u selu Grebnik, kod Kline danas je uručen traktor - donacija privrednika iz Beograda - Slobodana Tešića. Ključeve traktora Đuri Krasiću uručio je pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković. Traktor će koristiti četiri povratničke porodice. 

Opširnije...

Vlada ubeđena: Imamo 80 glasova za demarkaciju

Nedelja 18. mart 2018, 13:40

Vladajuća koalicija sa povratkom Donike Kadaj-Bujupi u AAK i glasom bošnjačkog poslanika, koja je deo Srpske liste, Adema Hodže - obezbedila je 2/3 glasova (80) poslanika u Skupštini - dovoljno za ratifikaciju sporazuma sa Crnom Gorom.

Opširnije...

"Materijali za istoriju Visoko-Dečanske Sveto-Trojične lavre" jeromonaha Dionisija

Nedelja 18. mart 2018, 12:30

Dečanski jeromonah Dionisije, koji je 1903. došao u manastir Visoke Dečane, sa Svete Gore, vodio je dnevnik od svog dolaska u Metohiju do 1906. Zapise je naslovio "Materijali za istoriju Visoko-Dečanske Sveto-Trojične lavre". U svojim rukopisima, na ruskom jeziku, svedočio je o životu Visokih Dečana u to vreme - svakodnevnici, posetama, pritiscima, ali i zastrašivanjima i napadima na manastir i bratiju. Rukopise je manastir Visoki Dečani dobio od bratije iz Hilandara. Preveli su ih na srpski i engleski jezik. Tekst je, kako navodi prevodilac, Ljudmila S. Dajović, koja ga je prevela na srpski - krajnje poseban, jer predstavlja svojevrsni istorijski dokument, ali i zbog toga što rukopis očigledno predstavlja "sirove", neobrađene, iz prve ruke zapisane beleške, a ne tekst koji je od strane autora pregledan i ispravljen, osim manjih ispravki na nekoliko mesta.

Opširnije...

Od Srba iz Italije pomoć za narodne kuhinje na KiM-u

Nedelja 18. mart 2018, 11:50

Novčana pomoć u iznosu od 5.059.10 evra uplaćena je na račun Eparhije raško-prizrenske, za potrebe narodnih kuhinja. Donacija je stigla od Srba iz Italije.

Opširnije...

Optimizam Srba u Prizrenu ublažava bolove prošlosti

Nedelja 18. mart 2018, 10:10

Navršava se četrnaest godina od izbijanja najvećih etnički motivisanih sukoba na Kosovu, od dolaska međunarodnih snaga na Kosovo. Kao i iz mnogih srpskih mesta na Kosovu, poražavajuća slika tog dana poslata je i iz Prizrena, gde je uništen veliki broj svetinja, kao i srpskih domova. Iako bi želela da zaboravi taj 17. mart u Potkaljaji, Svetlani Nikolić Čočanović to ne polazi za rukom, duboko su urezane slike onoga što je tog dana doživela sa svojih par komšinica.

Opširnije...

Iz Banja Luke jakne za članove mitrovičkog udruženja "Podrži me"

Nedelja 18. mart 2018, 08:30

Pedeset jakni uručeno je juče u Kosovskoj Mitrovici članovima Udruženja roditelja dece sa posebnim potrebama "Podrži me". Donaciju Nenada Popovića iz Banja Luke predao je predsednik Odbora za pomoć Srbima na KiM-u Vlade Republike Srpske, Milorad Arlov. 

Opširnije...

Porodice žrtava sa Kosova traže kazne za martovski pogrom

Subota 17. mart 2018, 21:08

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji obeležilo je 14. godišnjicu etnički motivisanog nasilja nad Srbima uz poruku da je zbog budućeg suživota neophodno kazniti krivce za veliki broj ubijenih, povređenih i proteranih, kao i za velika materijalna razaranja koja su tada sprovedena. 

Opširnije...

17. Mart u Gračanici: Kosovo nadilazi političke realnosti

Subota 17. mart 2018, 17:10

"Ove godišnjice se sećamo, ne samo sa tugom i bolom zbog izgubljenih života, zapaljenih svetinja i unesrećenih ljudi, već sa čvrstom nadom da nas to, ni bilo koje drugo stradanje, neće pokolebati u rešenosti da ostanemo svoji na svome," rekao je na akademiji "Trajni ožiljci nečoveštva" u Gračanici, organizovanoj povodom obeležavanja Martovskog pogroma 2004. godine - episkop raško-prizrenski Teodosije. Akademiji u Gračanici prisustvovali su sveštenici i monasi SPC, predstavnici Kancelarije za KiM, Vlade Srbije i lokalne samouprave po srpskom i kosovskom sistemu, ali i šef OEBS-a na Kosovu, Jan Bratu.

Opširnije...

Vučić: Tražimo rešenje kosovskog pitanja zbog budućnosti Srbije

Subota 17. mart 2018, 13:46

Radili smo analizu svih demografskih, ekonomskih i političkih posledica rešavanja odnosa između Beograda i Prištine. U zavisnosti, između ostalog, i od rešavanja kosovskog čvora i kosovskog problema, Srbija će 2060. godine imati između 3.9 miliona i 5.5 miliona stanovnika. Svakako ćemo biti mali i značajno manji nego što smo danas. I za to nam nije kriva ni Amerika, ni EU, za to smo sami zaslužni. Po konzervativnom scenariju moguće je da na 3,9 miliona stanovnika imamo 1,7 miliona penzionera, što znači da smo mi tada završili kao nacija. Zato je ovo poslednji trenutak da počnemo time ozbiljno da se bavimo - poručio je danas predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u obraćanju naciji. Nastaviće, kaže - razgovore sa Albancima, ali: "ako ne budu hteli kompromisno rešenje, rešenja neće biti."

Opširnije...

Na 17. Mart u Kosovskoj Mitrovici: Ne odlazimo, ostajemo čvršći i jači

Subota 17. mart 2018, 12:18

"17. Mart jedan je od najtežih zločina u novoj istoriji Evrope. Nikada ga nećemo zaboraviti" - poručeno je danas iz Kosovske Mitrovice. Četrnaesta godišnjica Martovskog pogroma obeležena je polaganjem venaca i služenjem parastosa stradalima kod spomenika "Beli anđeo" u blizini glavnog Ibarskog mosta i na mestima gde su stradali Mitrovičani Jana Tučev i Borivoje Spasojević. Uz okupljene građane i porodice stradalih, prisutni su bili predstavnici Kancelarije za KiM, lokalne samouprave, kao i poslanici u Skupštini Kosova i ministri u Vladi Kosova.

Opširnije...

Četrnaest godina od 17. Marta

Subota 17. mart 2018, 08:40

Danas je četrnaestg godina od 17. Marta 2004. godine - najvećeg etničkog nasilja koje se dogodilo na Kosovu i Metohiji od ulaska međunarodnoih vojnih i civilnih snaga, juna 1999. Oko 286 srpskih kuća, preko 35 crkava, manastira i grobalja uništeno je i zapaljeno i više od 4.000 Srba sa juga KiM-a je proterano, u trodnevnom nasilju ekstremnih Albanaca koji su napali Srbe širom KiM-a. Ubijeno je osmoro Srba i 11 Albanaca - koji su stradali u obračunu sa američkim i francuskim KFOR-om koji je pokušavao da zaustavi nasilje. Međunarodni tužioci i sudije na Kosovu procesuirali su sedam slučajeva uništavanja crkava i 67 osoba osudili na zatvorske kazne od 21 meseca do 16 godina. Ipak, do danas nisu otkriveni nalogodavci za ovo, kako su međunarodni krugovi u više navrata ocenili - organizovano nasilje. 

Opširnije...

EU: Vučić i Tači 23. marta u Briselu sa Mogerini

Petak 16. mart 2018, 21:49

Srpski predsednik, Aleksandar Vučić i kosovski predsednik, Hašim Tači, sastaće se u Briselu 23. marta. Domaćin sastanka biće visoka predstavnica za spoljne poslove i bezbednosnu politiku EU, Federika Mogerini, saopšteno je iz pres službe ove evropske zvaničnice. 

Opširnije...

Pacoli za "slobodnu ekonomsku prekograničnu zonu" između Severa Kosova i južne Srbije

Petak 16. mart 2018, 20:54

Formiranje "slobodne ekonomske prekogranične zone između Severa Kosova i južne Srbije" - predlog je kosovskog ministra spoljnih poslova, Bedžeta Pacolija, u Sarajevu. Ovaj predlog izneo je, "pozivajući se na Berlinski proces, inicijativu EU za unapređenje ekonomske saradanje i infrastrukture među zemljama Zapadnog Balkana", a kao "asimetričnu akciju" koja bi "revitalizovala značaj granica" i dovela do "ekonomskog razvoja" i "normalizacije međuetničkih odnosa" - saopšteno je iz kosovskog MSP-a.

Opširnije...

Sudije Specijalnog suda održale plenarnu sednicu

Petak 16. mart 2018, 18:26

Sudije Specijalizovanih veća Kosova sastale su se danas i juče u Hagu. Održali su treću plenarnu sednicu. Prethodne dve održane su tokom 2017. godine. 

Opširnije...

UNS: Marijana Simić izabrana za članicu Upravnog odbora RTK

Petak 16. mart 2018, 16:30

Članica Udruženja novinara Srbije (UNS), Marijana Simić, izabrana je, na jučerašnjoj sednici Skupštine Kosova, za članicu Upravnog odbora Radio-televizije Kosova. Marijana Simić bila je samostalni kandidat, saopštio je UNS.​

Opširnije...

EHF: Srbija i Kosovo u Kragujevcu bez nacionalnih obeležja

Petak 16. mart 2018, 14:50

Evropska rukometna federacija, na zahtev Srbije, donela je odluku da se kvalifikacioni turnir za Svetsko prvenstvo juniorki u Kragujevcu od 23. do 25. marta održi bez nacionalnih obeležja, tačnije bez intoniranja himni i zastava učesnica.

Opširnije...
«1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 11 662 »