Najnovije

FOTO PRIČA: I mitrovički mini maturanti otplesali svoj ples!

Ponedeljak 29. maj 2017, 16:55

Iako je do sada to bilo uobičajeno za učenike srednjih škola, mini maturanti Osnovne škole "Sveti Sava" izveli su danas svoj maturantski ples u delu šetališta glavne ulice Kralja Petra I čija je izgradnja u toku.

Opširnije...

Tači poziva na slobodne i demokratske izbore

Ponedeljak 29. maj 2017, 15:55

"Kosovo je izgradilo tradiciju slobodnih, pravičnih i demokratskih izbora i očekujem da će i ove godine izbori biti održani u istom duhu," poručio je kosovski predsednik, Hašim Tači. Sa šeficom EULEX-a, Aleksandrom Papadopulo (Alexandra Papadopoulou) Tači je, između ostalog, razgovarao "o saradnji između svih mehanizama bezbednosti tokom izbornog procesa". 

Opširnije...

Kosovska Mitrovica: Srbin pred sudom zbog navodnih ratnih zločina

Ponedeljak 29. maj 2017, 14:00

U Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici, Srbinu Z.V. (47), danas je pred EULEX-ovim međunarodnim sudskim većem počelo suđenje za ratne zločine počinjene 1999. godine na području opštine Vučitrn. Izjasnio se da se ne oseća krivim. 

Opširnije...

Kosovska Mitrovica: Pronađeno beživotno telo muškarca

Ponedeljak 29. maj 2017, 11:30

Beživotno telo Srbina A.S. ('63) pronađeno je juče u Kosovskoj Mitrovici, potvrđeno je za KoSSev iz Kosovske policije za region Sever. Na telu nema vidljivih znakova povreda.

Opširnije...

Treći model i stabilizacija Zapadnog Balkana

Ponedeljak 29. maj 2017, 11:15

Ratovi koji su usledili od 1991. do 1999. godine, tokom procesa raspada bivše Jugoslavije mogu se analizirati i sa stanovišta napora rukovodstva Srbije da održi na snazi ova dva modela, i kako bi se na neki način izbegle neizbežne posledice okončanja Hladnog rata. Nije se moglo održati na Balkanu nešto što je pokvareno u Berlinu. Ali ova informacija nikada nije uzeta za ozbiljno u Beogradu. Nedostatak ove informacije je posle toga imao fatalne posledice, poznate svima nama.

Opširnije...

Nišani odlikovao Boba Dola ordenom "Nacionalne zastave"

Ponedeljak 29. maj 2017, 10:15

Predsednik Albanije, Bujar Nišani, odlikovao je, prilikom radne posete Vašingtonu, ordenom "Nacionalne zastave" poznatog američkog lobistu i jednog od prvih koji su počeli da se u SAD-u zalažu za nezavisno Kosovo, Roberta Boba Dola. Najviše albansko državno odlikovanje Dolu je uručeno zbog "suštinskog doprinosa u promociji i rešavanju albanskog nacionalnog pitanja", "lobiranja u američkom senatu", kao i zbog "čvrste podrške slobodi i nezavisnosti Kosova". 

Opširnije...

Ćopićeva Izokrenuta priča a svima jasno da imamo Potemkinova sela

Ponedeljak 29. maj 2017, 07:00

Na Severu je proces integracije u kosovski sistem prisutan u najgorem mogućem obliku: integracija se odvija a o tome ne sme da se priča. Ne govori se o procesima koji se na najdirektniji mogući način tiču svakodnevnog života građana i budućeg planiranja opstanka. Prisutna je strahovita neinformisanost za šta su odgovorni sami građani i oni koji dogovaraju konkretna rešenja. Narod je pogubljen. Univerzitet je deintelektualizovan. To je nadrealna situacija kao u Ćopićevoj Izokrenutoj priči. Preživeli smo briselski politički zemljotres i situacija podrhtavanja tla negativno utiče na fizičku sigurnost ali i mentalnu stabilnost građana. Kako hitno zaustaviti odlazak mladih porodica i intelektualnog jezgra, upristojiti obrazovanje i ostale usluge, zaustaviti arhitektonski kolaps i održati sigurnost građana, izazovi su sa kojima će se Kosovska Mitrovica suočiti i narednih godina. Nalazimo se u vrlo opasnim vremenima i ono što je bio imperativ za srpske predsedničke izbore na Kosovu i Metohiji a to je da nije smeo da se dogodi incident, za predstojeće vanredne kosovske izbore potpuno je drugačija situacija. 

Opširnije...

Žrtve nemaju naciju

Nedelja 28. maj 2017, 19:20

Opširnije...

Ambasadorka Izraela: Ne priznajemo Kosovo, iz principa

Nedelja 28. maj 2017, 17:30

Ambasadorka Izraela u Beogradu Alona Fišer-Kam izjavila je da Izrael ne priznaje Kosovo iz principa, a ne iz oportunizma niti na osnovu neke političke agende.

Opširnije...

Severna Mitrovica: Bombom na kuću, šta je motiv napada?

Nedelja 28. maj 2017, 12:31

Ručna bomba bačena je prošle noći u dvorište kuće Srbina u Kosovskoj Mitrovici. Povređenih nema, saopšteno je iz Kosovske policije. Šta je motiv napada, za sada, nema zvanične potvrde, dok agencija Kosovapress navodi da je to dug od više desetina hiljada evra.

Opširnije...

Kosovska Mitrovica: Baka Radmila bez krova nad glavom

Nedelja 28. maj 2017, 11:00

Radmila Veljkov (82) iz Kosovske Mitrovice živi sama, a početkom godine vetar je sa zgrade u kojoj stanuje oduvao krov. Tada su i počele muke za staricu koja gazi devetu deceniju života i koja je jedan od najstarijih žitelja ovog grada.

Opširnije...

Hor Svetog Save drugi u Srbiji: Baš je dobra muzika!

Nedelja 28. maj 2017, 08:50

Trideset i četvoro raspevanih slavuja iz osnovne škole "Sveti Sava", pobrinulo se za to da se nastavi reputacija Kosovske Mitrovice kao grada muzike i rasadnika talenta i da se za taj talenat Mitrovčana nadaleko čuje. Na prošlonedeljnom festivalu horova dece i mladih (FEDEHO) u Beogradu otpevali su jednu od najboljih dečjih pesama i osvojili drugo mesto u ovoj kategoriji. Ipak, njima ovo srebro sija kao zlato, jer su, uz još petnaest horova - gradskih, profesionalnih, iz muzičkih škola, kao hor osnovne škole pobrali simpatije žirija. Uz to, u odnosu na prošlu godinu, naši horisti napredovali su za jedno mesto. Za to su, pored umilnih dečjih glasova, zaslužni i njihova pozitivna dečja energija, a pre svega trud i rad tokom čitave godine.

Opširnije...

Mustafi predata studija izvodljivosti za Trepču

Subota 27. maj 2017, 17:30

Premijeru Kosova, Isi Mustafi, dostavljena je juče Studija izvodljivosti strateške orijentacije za razvoj Trepče. Studiju mu je dostavio Upravni odbor Agencije za privatizaciju Kosova (AKP), koji je predvodio predsednik odbora, Petrit Gaši.

Opširnije...

Formira se fond za pomoć Romima na Kosovu, "najdublje žaljenje" zbog UNMIK-ovih kampova na Severu

Subota 27. maj 2017, 12:46

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš, odlučio je da formira fond koji će finansirati projekte pomoći za zajednice Roma, Aškalija i Egipćana (RAE), pre svega, u Severnoj Mitrovici, Južnoj Mitrovici i Leposaviću. Gutereš je ovu odluku doneo nakon izveštaja o, kako navode iz UN-a, navodnom kršenju ljudskih prava od strane UN misije na Kosovu (UNMIK), koji je izradilo Savetodavno veće za ljudska prava. Iz RAE zajednice podneto je 138 žalbi zbog trovanja olovom i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema izazvanih tokom boravka u UNMIK-ovim kampovima za raseljene - na Severu Kosova, ranih dvehiljaditih. Generalni sekretar UN-a izrazio je i "najdubljenje žaljenje" UN-a zbog "patnje svih pojedinaca" koji su živeli u ovim kampovima za raseljene.

Opširnije...

Zubin Potok dobio prvaka Srbije u ribolovu!

Subota 27. maj 2017, 09:00

Posle više sportskih trijumfa, pre svega u borilačkim sportovima i odbojci, Sever Kosova dobio je još jednog prvaka Srbije. To je 45-godišnji Zlatimir Vučinić i on je novi državni prvak u ribolovu. Prvenstvo je proteklog vikenda održano na Gružanskom jezeru kod Kragujevca u feeder tehnici, u kojoj se peca na hranilicu - prirodnim mamcem. Vučinićev ulov za dva dana iznosio je 11,620 kg. Peca se bela riba - deverika. Sa Kosova i Metohije je na takmičenju učestvovao još jedan takmičar - Radović Aleksandar, ali on nije uspeo da se plasira. Vučinić će se sada, među prvih devet takmičara sa ove liste, boriti za ulazak u reprezentaciju za svetsko prvenstvo.

Opširnije...

Počeo Ramazan: Od zvaničnika sa Kosova poruke mira; Mustafa: Nismo ubedili protivnike da poštuju tradiciju posta

Subota 27. maj 2017, 08:15

Počeo je Ramazan - mesec posta za vernike islamske veroispovesti. Post počinju i vernici sa Kosova i Metohije, kojima su čestitke uputili najviši kosovski zvaničnici, kao i predstavnici lokalnih samouprava. Kosovski premijer, Isa Mustafa, osvrnuo se i na predstojeće vanredne parlamentarne izbore, uputivši kritiku svojim političkim protivnicima i donedavnim koalicionim partnerima. Srpski predstavnici u svojim čestitkama šalju poruke o razumevanju, poštovanju i toleranciji, uprkos tome što međusobno istovremeno razmenjuju oštre kritike uoči samih izbora, a pre zvaničnog početka izborne kampanje.

Opširnije...

Bivša predsednica Kosova dolazi u Beograd

Petak 26. maj 2017, 23:22

Bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga biće gošća festivala “Mirëdita, dobar dan”, koji se održava od 31. maja do 3. juna, saopštila je Inicijativa mladih za ljudska prava.

Opširnije...

Od 30. maja do 2. juna: 15. džez i bluz festival "North City"

Petak 26. maj 2017, 18:01

Jubilarni, petnaesti po redu, "North City Jazz and Blues" festival, održava se od naredne nedelje u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu. Tokom četiri festivalska dana, od 30. maja do 2. juna - nastupiće niz izvođača i grupa iz centralne Srbije, regiona i sveta, održavaće se dnevne svirke, ali i takozvani džem sešni, a deo programa biće posvećen džezu i bluzu na platnu i fotografiji. Pred početak ovog tradicionalnog festivala, večeras, od 20 časova, održava se i izložba fotografija "Džez i bluz festival kroz objektiv", u mitrovičkoj galeriji "Akvarijus". Posetioci će moći da pogledaju svojevrsnu retrospektivu do sada održanih festivala.

Opširnije...

KOHA: "Sertifikovano 19 posrednika za region Mitrovice"

Petak 26. maj 2017, 16:00

Sertifikovano je 19 posrednika za region Mitrovice, od kojih su 14 Srbi i Bošnjaci, a koji će raditi u severnim opštinama. Sertifikate o posredovanju danas im je dodelila ministarka pravosuđa, Durata Hodža. Ona je tokom ceremonije dodeljivanja sertifikata naglasila da će dalji razvoj institucija posredovanja olakšati rad pravosuđa u Republici Kosovo.

Opširnije...
«1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 11 512 »