Najnovije

N1: Pretnje ujedinjenjem Kosova i Albanije za unutrašnju upotrebu

Nedelja 23. april 2017, 21:27

Pretnje ujedinjenjem Kosova i Albanije i pripajanje tzv. Preševske doline nisu realne, smatraju analitičari na Kosovu. Kažu da su izjave premijera Albanije Edija Rame, predsednika Kosova Hašima Tačija i gradonačelnika Bujanovca Jonuza Muslijua, namenjenje za unutrašnju upotrebu. Osudila ih je Srbija, a nemaju podršku ni u međunarodnoj zajednici.

Opširnije...

Al Jazeera: Tačijeva i Ramina izjava blef za unutrašnjo-političku upotrebu

Nedelja 23. april 2017, 18:50

Najnovija izjava Hašima Tačija nakon Edija Rame o “nacionalnom ujedinjenju”, jeste “solidarisanje sa velikim bratom”, ali kosovski predsednik nije "toliko hrabar" kao premijer Albanije, čiju izjavu treba postatrati kao vrstu pritiska na EU da bi ona fokusirala pažnju na region Balkana, koji i dalje ostaje uzburkan, ocenio je analitičar iz Prištine Imer Muškoljaj za Aldžaziru (Al Jazeera). I nakon "kraha" sa osnivanjem vojske Kosova, Tači nastavlja da obavlja funkciju predsednika, iako je pre mesec dana odlučno izjavio da će dati ostavku ukoliko ne prođe njegov predlog za formiranje vojske, podseća Aldžazira.

Opširnije...

RT: Srpski zvaničnik upozorio na opasnost od rata ukoliko Albanija i Kosovo pokušaju da se ujedine

Nedelja 23. april 2017, 12:40

Visoki zvaničnik u Vladi Srbije najavio je da "može izbiti još jedan rat" na Balkanu ukoliko Albanija pokuša da se ujedini sa "otcepljenih regionom" - Kosovom, javila je Russia Today. Ne precizirajući o kojem se zvaničniku radu, ova televizija je prenela i njegov poziv za Zapad da odbaci ovaj plan.

Opširnije...

Zašto se blokira dalekovod Albanija - Kosovo?

Nedelja 23. april 2017, 11:45

Blokiranje linije dalekovoda Kosova i Albanije stvorilo je višestruke troškove za obe zemlje. Godišnji zajednički gubici procenjuju se na 15 miliona evra, ne uključujući dugovanja koje su vlade na obe strane počele da isplaćuju. Kosovski operator za prenos objašnjava za albansku vladu razloge za blokiranje, izveštava "Monitor Magazine" - Dogovor od 13 tačaka - Vučić-Tači, njegova nerealizacija blokira liniju. Šteta od blokada uključuje ceo region. Nema rešenja na vidiku.

Opširnije...

Azerbejdžan u Svetskoj carinskoj organizaciji: Ne priznajemo nezavisnost Kosova

Nedelja 23. april 2017, 09:41

Azerbejdžan je zabrinut zbog prijema Kosova u Svetsku carinsku organizaciju (WCO). Azerbejdžan ne priznaje nezavisnost Kosova, a jednostrano proglašena nezavisnost je suprotna međunarodnom pravu. Ovo je, kako prenosi azerbejdžanska novinska agencija "Trend", rekao predsednik državnog carinskog odbora iz Azerbejdžana - Ajdin Alijev (Aydin Aliyev) na konferenciji šefova carina evropskog regiona pri Svetskoj carinskoj organizaciji, održanoj od 19. do 21. aprila u Beču. Istovremeno, ova evropsko-azijska država je primljena u finansijski odbor krovne carinske organizacije. A kako je zvanično saopštila WCO, na ovom sastanku nekoliko članica je dalo svoje izjave o nedavnom "instrumentu za prijem" Kosova i to od strane "poverenika", u ovom slučaju belgijskog ministarstva spoljnih poslova.

Opširnije...

Okružna smotra recitatora: Miloš, Vuk i Danilo najbolji

Subota 22. april 2017, 17:15

Miloš Mijanović, Vuk Tvrdišić i Danilo Spirić predstavljaće kosovsko-mitrovički okrug na republičkoj smotri recitatora, 20. maja, u Valjevu. Njih trojica su, po izboru četvoročlane komisije, na današnjoj okružnoj smotri recitatora "Pesniče naroda mog" u Kosovskoj Mitrovici, izabrani za najbolje među školarcima u mitrovičkom regionu. Miloš je zauzeo prvo mesto u kategoriji srednjoškolaca, Vuk među učenicima viših razreda osnovnih škola, dok je Danilo, inače čest učesnik, a neretko i pobednik mnogih dečjih takmičenja u Kosovskoj Mitrovici, danas opet bio najbolji u kategoriji nižih razreda. 

Opširnije...

Carina Kosova: U Srbici otkriveni ilegalni pogoni "Nike", "Adidas", "Puma", Reebok

Subota 22. april 2017, 16:00

Službenici kosovske carine otkrili su juče u rejonu Srbice ilegalnu fabriku za proizvodnju sportske odeće sa zaštitnim znakom "Adidas" i "Nike". Zaplenjene su mašine za šivenje, mašine za štampanje etiketa, sportska obuća i odeća sa etiketama - pored Adidasa i Nike, još i "Puma" i "Reebok".

Opširnije...

Kosovo: Zaplenjeno preko 50 kg marihuane, uhapšena petorica Albanaca

Subota 22. april 2017, 15:00

Preko 50 kilograma marihuane zaplenjeno je juče na Kosovu, u dve odvojene akcije, saopštila je danas Kosovska policija. Uhapšena su i petorica Albanaca osumnjičenih za posedovanje i distribuciju narkotika. 

Opširnije...

Direktoru Express-a pretnje smrću

Subota 22. april 2017, 12:00

Direktor portala Gazeta Express, Berat Budžala, primio je pretnje ubistvom od izvesnog Fitima Bošnjakua. U pretećoj poruci koji mu je poslao, Bošnjaku je zatražio od Budžale da ne pominje Špenda Ahmetija (gradonačelnika Prištine, prim. red.), jer će ga ubiti ukoliko to učini.

Opširnije...

Dečani: Istoričari 28. aprila protestuju zbog manastirske zemlje

Subota 22. april 2017, 10:45

Lideri Lige istoričara Kosova, "Alji Hadri", filijale u Dečanima, odlučili su da 28. aprila, od 11:00 do 12:00, mirno protestuju na putu ka manastiru Dečani.

Opširnije...

Suzani iz Gračanice potrebna pomoć, obratila se gradonačelniku: Najviše se plašim da ne ostanem na ulici

Subota 22. april 2017, 09:10

Tridesetdvogodišnja Suzana Komatović iz Gračanice živi u veoma teškim i nehumanim uslovima. Kuća u kojoj stanuje je stara, oronula, nema kupatila i nije bezbedna za život. Mora da je napusti do kraja maja, jer stanodavac planira da je sruši. Novac koji prima kao socijalnu pomoć - 50 evra, nedovoljan je za drugi smeštaj. Kratku reportažu o Suzani Komatović iz Gračanice snimila je Radio televizija Gračanica.

Opširnije...

Haradinaj jedinstveni kandidat kosovske opozicije na prevremenim izborima?

Subota 22. april 2017, 07:55

Kosovski mediji javljaju da bi Ramuš Haradinaj mogao biti jedinstveni kandidat opozicije na vanrednim parlamentarnim izborima. Raspisivanje izbora 25. aprila je ranije ove nedelje najavio Klan Kosova, a oni bi se, prema izveštaju iste televizije, mogli održati 28. maja ili 4. juna. Haradinaja 27. aprila u Kolmaru očekuje odluka francuskog suda o tome da li će biti u potpunosti oslobođen i vratiti se na Kosovo ili biti izručen Srbiji.

Opširnije...

Izjave o ujedinjenju Albanije i Kosova: Reagovali američki ambasadori i MSP Rusije

Petak 21. april 2017, 17:50

Nakon reakcije Evropske unije, aktuelnog premijera Srbije, Aleksandra Vučića, te niza ministara u Vladi Srbije - na izjave albanskog premijera, Edija Rame i kosovskog predsednika, Hašima Tačija, o mogućem ujedinjenju Kosova i Albanije, oglasili su se i ambasadori Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Prištini i Tirani. Oni navode da su protiv "neopreznih priča" koje podrivaju regionalnu stabilnost i "evropsku stazu" i Kosova i Albanije. Reagovalo je i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. Oživljava se "velikoalbanski projekat", a pod okriljem NATO-a u toku je podrivanje temelja stabilnosti - ocenjuju.

Opširnije...

Oliver Ivanović se brani sa slobode

Petak 21. april 2017, 15:25

Ivanović će sada biti u obavezi da se dva puta nedeljno javlja u policijsku stranicu, i on će sada, po prvi put nakon nešto više od tri godine od kada je pritvoren, moći slobodno da obavlja sve svoje privatne i poslovne obaveze. Prema prvoj proceni Ivanovićevog advokata, ponovni postupak protiv njegovog branjenika trajaće još oko godinu dana. Potrebno je da se suđenje završi što pre i da se agonija jednog nedužnog čoveka zaustavi, rekao je Vlajić. 

Opširnije...

Obeležen Svetli petak u manastiru Draganac

Petak 21. april 2017, 15:00

Prvi petak posle Vaskrsa poseban je dan i vernici pravoslavne veroispovesti proslavljaju ga u mnogim krajevima. Blaženi, istočni ili svetli petak obeležen je u manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju.

Opširnije...

Debakl projekta "Kosovo"

Petak 21. april 2017, 13:12

Najskuplji projekat međunarodne zajednice koji je dao najmanje rezultata naziva se Kosovo. Projekat izgradnje te države bio je vrlo skup i nigde nije uloženo tako mnogo novca, a dobijeno tako malo demokratije i mnogo korupcije. Zato bi bilo važno znati zašto su, uprkos tolikom političkom i finansijskom ulogu, UN i EU na Kosovu ostvarile tako malo - kazao je sinoć u Beogradu bivši direktor ekonomskog odeljenja Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu, Andrea Lorenco Kapuzela (Andrea Lorenzo Kapussela), na promociji izdanja svoje knjige  na srpskom jeziku "Izgradnja države na Kosovu - Demokratija, korupcija i EU na Balkanu". 

Opširnije...

Izdat nalog za hapšenje Aljbina Kurtija

Petak 21. april 2017, 10:25

Osnovni sud u Prištini izdao je nalog za hapšenje poslanika pokreta Samoopredeljenje, Aljbina Kurtija.

Opširnije...

Slučaj "Medikus": Lekar Ljufti Derviši ostaje u pritvoru

Petak 21. april 2017, 09:45

Apelacioni sud potvrdio je danas dvomesečni pritvor za kosovskog lekara Ljuftija Dervišija, koji je optužen za organizovani kriminal i trgovinu ljudima.

Opširnije...

Lipljan: Hapšenja zbog zelenašenja

Petak 21. april 2017, 09:05

Dvojica Albanaca uhapšena su juče u Lipljanu zbog zelenašenja, saopštila je Kosovska policija. 

Opširnije...

Danas isplata dečjeg dodatka i naknade nezaposlenima

Petak 21. april 2017, 07:45

Isplata privremene novčane naknade nezaposlenim licima, roditeljskog i dečjeg dodatka za mesec mart počinje danas.

Opširnije...
«1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 11 497 »