Intervjui

"Tamo dole, ti ljudi, taj život – to je pogled na Sever iz Beograda"

Petak 23. februar 2018, 08:30

Realizam ubija nadu, prirodna vezanost za kosovskometohijsku zemlju je podgreva. Dokle ćemo tako? 

Opširnije...

Kabašić: Sud na Severu od ponedeljka, o žalbama Odeljenje apelacije u Mitrovici a ne sud u Prištini

Četvrtak 02. novembar 2017, 15:00

Sud u Severnoj Mitrovici u okviru kosovskog pravosudnog sistema počinje sa radom u ponedeljak, u osam časova. Istog dana sa radom počeće sudije u zgradi suda u objektu nekadašnje Jugobanke u Južnoj Mitrovici, kao i sudske jedinice u Leposaviću i Zubinom Potoku. Na Severu će se nalaziti i Odeljenje apelacionog suda Kosova, na čijem je čelu sudija Milan Bigović.

Opširnije...

Peterle: Pressure on candidates&voters in Kosovo restrains campaign activities of entities competing with the Srpska Lista

Ponedeljak 16. oktobar 2017, 10:20

We are aware of pressure exerted on candidates and political entities and have been meeting with candidates and political entities concerned. The EU EOM has received credible reports about politically motivated dismissals of public workers. Pressure on candidates and voters in Kosovo Serb majority communities has restrained campaign activities of entities competing with the Srpska Lista and its candidates. The Final Report states that the elections were competitive and generally peaceful, but that the electoral process was negatively influenced by an insufficient response to violence and intimidation in places where Kosovo Serbs live. Within the Kosovo Serb community, the campaign environment was marred by a deep pattern of intimidation, and instances of violence from within the Kosovo Serb community against candidates and voters, as well as insufficient response from law enforcement agencies. This included pressure on individual candidates to withdraw and recurrent violent incidents specifically targeting political parties and candidates challenging the dominance of Srpska Lista. We will continue to closely monitor reports of pressure on candidates and voters in all 38 municipalities, including in Kosovo Serb majority communities. EU election observation missions yet do not interfere in the organisation of the election itself. Instead, they collect and analyse factual information concerning the election process and provide an independent expert assessment which is made public. This is an excerpt of the answers exclusively provided by Alojz Peterle, Chief Observer EU EOM Municipal and Mayoral Elections Kosovo 2017 to KoSSev.

Opširnije...

Peterle: Pritisak na kandidate i birače na Kosovu ograničava kampanju onih koji se nadmeću sa Srpskom listom

Ponedeljak 16. oktobar 2017, 09:35

Svesni smo pritiska koji se vrši nad kandidatima i političkim subjektima. Izborna posmatračka misija EU primila je verodostojne izveštaje o politički motivisanom otpuštanju zaposlenih u javnim institucijama. Pritisak na kandidate i birače iz većinskih srpskih sredina na Kosovu ograničio je kampanjske aktivnosti onih subjekata koji se nadmeću sa Srpskom listom i njenim kandidatima. U našem konačnom izveštaju za prošle izbore stoji da su izbori bili konkurentni i generalno mirni, ali da je na izborni proces negativno uticalo nedovoljno odgovaranje na nasilje i zastrašivanje u mestima nastanjenim Srbima. U okviru zajednice kosovskih Srba, kampanja je bila narušena šablonom zastrašivanja, kao i slučajevima nasilja usmerenih protiv kandidata i birača, te nedovoljnim odgovorom organa za sprovođenje zakona. Ovo je uključivalo i pritisak na pojedinačne kandidate da se povuku i ponovljene nasilne incidente koji su posebno usmereni na političke partije i kandidate koji osporavaju dominaciju Srpske liste. I za ove izbore nastavićemo da bliže pratimo izveštaje o pritisku na kandidate i birače u svih 38 opština, uključujući one sa većinskim srpskim stanovništvom. Ipak, izborna posmatračka misija EU se ne meša u samo organizovanje izbora, već sakuplja i analizira informacije koje se tiču izbornog procesa. Ova misija pruža nezavisnu stručnu procenu. Ovo je deo odgovora glavnog posmatrača Izborne posmatračke misije Evropske unije za izbore za gradonačelnike i skupštine opština 2017. na Kosovu - Alojza Peterlea ekskluzivno za KoSSev.

Opširnije...

Još jedna prepreka na putu povratka: Ne tajnim spiskovima i optužnicama

Sreda 04. oktobar 2017, 10:30

U prošlonedeljnom susretu sa raseljenim Srbima u Kraljevu pozvao ih je da glasaju za Srpsku listu. Ipak, od dva sata razgovora, manje od deset minuta su, tvrdi, razgovarali o lokalnim izborima na Kosovu i to na zahtev samih raseljenih. "Tu nema zloupotrebe. Kao član Srpske liste, normalno je da ja njih pozovem da glasaju za Srpsku listu pošto čvrsto verujem da ona sprovodi najispravniju moguću politiku. Srpska ima svuda najbolje kandidate. Idem da razgovaram.

Opširnije...

Milović o "zoni sumraka": Svaki neistomišljenik postaje neprijatelj

Petak 29. septembar 2017, 12:30

Upravo je cilj da korektno ophođenje bude naša ideja vodilja, ali i za Srpsku listu, druge građanske incijative, stranke i za buduće izbore. Mi jedni drugima, ponoviću, nismo neprijatelji. Ponoviću i ovo - na Srpskoj listi su moje kolege, prijatelji, naše komšije.

Opširnije...

O'Konel: Vojska kroz Ustav ali je važno da se na terenu dopre do zajednice kosovskih Srba

Četvrtak 21. septembar 2017, 14:30

Uoči samog početka predizborne kampanje za kosovske lokalne izbore, ambasador Velike Britanije u Prištini, Rori O'Konel (Ruairi O'Connell), obišao je Severnu Mitrovicu. Razlog njegovog dolaska je, kako sam kaže, izveštaji koje međunarodni predstavnici u Prištini dobijaju o navodnim pretnjama i zastrašivanju na srpske kandidate za lokalne izbore i njihove pristalice. Iako kaže da "ne zna da li postoji nešto iza toga", istovremeno deli mišljenje iz izveštaja posmatračke misije Evropske unije sa poslednjih parlamentarnih izbora o izbornim pretnjama. Jasan je u tome da je posebna odgovornost na političkim kandidatima da se "distanciraju od takvih aktivnosti i da učine sve što mogu da ih spreče". Ipak, policija i tužilaštvo imaju posebno odgovornu ulogu da to istraže. "Čekam da vidim prvo tužilaštvo," dodaje, ali se i slaže da građani na obe strane nemaju poverenja u institucije. Iako su zabrinuti, kaže da međunarodna zajednica nije "betmen". Hrabre žene i muškarci voljni da ustanu protiv takvog stanja su ti koji jedini mogu da stanu na put zastrašivanjima i pritiscima, naglašava. U ekskluzivnom intervjuu za KoSSev govorio je o tome da ne treba "gubiti nadu" da će se Zajednica srpskih opština formirati, o kompleksnosti situacije, tome da se srpske državne institucije na Kosovu neće odjednom ugasiti, te da se radi o postepenom procesu. Osvrnuo se i na Vojsku Kosova za koju kaže da je ne vidi kao pretnju. Do nje se mora doći kroz poštovanje Ustava i zakona, u skladu sa NATO-om i u miru sa komšijama, a od svega je najvažnije da KBS dopru do zajednice kosovskih Srba, što već, dodaje, čine i da je to odvojen proces od formiranja vojske.

Opširnije...

Spahiu za Blic: Kosovo toliko malo da za Zapad nije problem ni da ostane ni da nestane. Albanci nisu potpuno svesni da imaju državu

Nedelja 16. jul 2017, 11:03

"Albanci još do kraja nisu svesni da imaju državu i još se osećaju kao etnička manjina. Imaju tu psihologiju, upravo zbog presudnog učinka Zapada na formiranje te države. To se vidi i po gestovima političkih snaga na Kosovu koje pričaju o ujedinjenju sa Albanijom. To znači da Kosovo ne doživljavaju kao sopstvenu državu, već kao neko nametnuto rešenje. Da Kosovo doživljavaju kao sopstvenu državu oni bi je branili, ne bi je nudili Albaniji. I brat blizanac kad kuću doživljava kao svoju, on je ne nudi bratu. Mada sam uveren kad bi bio referendum o ujedinjenju sa Albanijom, većina na Kosovu bi glasala protiv, a u Albaniji bi protiv bilo 99 odsto."

Opširnije...

Krš ispred Ibarskog mosta je metafora za dijalog Beograda i Prištine

Četvrtak 06. jul 2017, 11:40

Nova faza dijaloga Beograda i Prištine najavljuje se kao manje tehnička, a više kao strateška i politička. Ona bi dugoročno mogla da definiše uzajamne odnose. Ipak, iako nova, u njoj za sada ima mnogo nepoznanica. Prethodna faza pregovora je daleko od toga da bude zaključena i kompletirana. Avgust 2015. je prekretnica u dinamici dijaloga. Dobra metafora za stanje dijaloga Beograda i Prištine je onaj krš ispred Ibarskog mosta. Dijalog je doveo do mnogih papirnatih sporazuma koji ne vode pomirenju iako je sve to bio proklamovani cilj. Ponovo je prepakovan status kvo i kao da smo našli način da ne uradimo ništa. To mi sada deluje kao situacija do daljnjeg - rešenje bez rešenja - ovako dijalog u Briselu između Beograda i Prištine, ali i zonu oko glavnog Ibarskog mosta, vidi dugogodišnji izveštač Radio Televizije Srbije u Briselu - Dušan Gajić.

Opširnije...

Tahiri: Odluka o formiranju ZSO dan nakon raspuštanja preostalih paralelnih struktura

Ponedeljak 03. jul 2017, 10:05

Asocijacija neće imati izvršna ovlašćenja i neće biti treći nivo vlasti na Kosovu. Biće u skladu sa kosovskim ustavom, briselskim sporazumom i sa odlukom kosovskog ustavnog suda. Izrada nacrta Statuta imaće nekoliko faza i sinhronizovano će se vršiti proces ukidanja "preostalih paralelnih institucija". Kada kosovska vlada donese odluku o formiranju Asocijacije - dan ranije, preostale paralelne strukture biće ukinute na Kosovu. Primenićemo isti model kao što smo uradili sa raspuštanjem policije. Isto će biti i sa nastavnicima i doktorima

Opširnije...

Vučić: Dijalog sa PR na predsedničkom nivou. Želim diskusiju o promeni Ustava ali teško do konsenzusa

Nedelja 02. jul 2017, 20:45

Mislim da će se dijalog Beograda i Prištine podići na predsednički nivo. U Briselu sutra nećemo imati precizno utvrđene teme, pričaćemo o tome kako vidimo Kosovo i Metohiju u budućnosti. Smatram da je važan unutrašnji dijalog za sva strateška pitanja, a među njima je svakako i Kosovo. Kada sam pričao o dijalogu za promenu Ustava, nisam ni razmišljao o preambuli o KiM-u. Teško ćemo doći do konsenzusa za promenu Ustava, ali ja želim da otvorimo diskusiju. Ponudio sam dijalog u Srbiji, a onda sam video da malo ko želi stvarni razgovor - poručio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u intervjuu za Sputnjik.

Opširnije...

Jablanović: Stojanović, Marić i Jevtić razgovarali o Vojsci Kosova. Jevtić demantuje: Jablanović sklon prevarama

Petak 26. maj 2017, 10:15

Jedino je Srpska lista ta koja je spremna da glasa za Vojsku Kosova. Deo tih razgovora bili su Dalibor Jevtić, Branimir Stojanović i Ljubomir Marić i o tome postoji i zapisnik. Ko je Tačijev Srbin može se utvrditi uvidom u evidenciju Skupštine Kosova o tome ko je glasao za izbor Hašima Tačija za predsednika Kosova. Oni koji su glasali za Tačija nalaze se u aktuelnoj Srpskoj listi i to su uradili po nalogu Kancelarije za KiM i Marka Đurića. Srpska nema realnih izgleda da pobedi na izborima, neće im pomoći ni podrška iz Beograda da osvoje više od pet poslaničkih mandata u skupštini Kosova i zbog toga je nervozna. Pretnje koje Srpska upućuje preko institucija Republike Srbije na Kosovu postaju sve više kontraproduktivne po njih. To će građani znati da cene i znaće da ne treba dati podršku ljudima koji prete - ključne su poruke nekadašnjeg predsednika liste Srpska, ministra u za zajednice i povratak u Vladi Kosova, potom i državnog sekretara u ministarstvu rada Vlade Srbije, a sada lidera jedne od stranaka sa Severa koja će učestvovati na predstojećim kosovskim parlamentarnim izborima - Partije kosovskih Srba - Aleksandra Jablanovića. Sa njim smo razgovarali nakon jučerašnjeg saopštenja Srpske u reakciji na izjavu ministra Kosovskih bezbednosnih snaga, Hakija Demolija - da je Srpska bila spremna da glasa za formiranje Vojske, uz četiri uslova. Do objavljivanja ove vesti nismo uspeli da dobijemo komentar Kancelarije za KiM koji smo od službe za medije ove kancelarije zatražili pisanim putem tokom jučerašnjeg dana. Ni od Branimira Stojanovića, kojeg uz Ljubomira Marića, nekada kosovskog ministra, a sada pomoćnika direktora Kancelarije za KiM, Jablanović direktno povezuje da su upravo oni pregovarali o formiranju Vojske Kosova nismo uspeli da dobijemo uprkos pisanoj poruci juče i pozivima jutros. Dalibor Jevtić, sa druge strane, demantuje navode, naglašavajući da je Jablanović, "kao što je poznato, sklon prevarama", da njegovi navodi "ne zaslužuju komentar" i da ne bi "zalazio u blato", ali "poštuje javnost koja ima prava na odgovor" i poziva ga da dostavi dokument Skupštine Kosova na koji se poziva. 

Opširnije...

VOZ u najdelikatnijem momentu: "Temperatura blizu vrenja, odmah isključiti rernu"

Ponedeljak 16. januar 2017, 17:00

Voz se dogodio u najdelikatnijem momentu. Nije problem to što je krenuo iz Beograda, nije problem ni uređenje voza iznutra, već je mnogo veći problem natpis na 21 jeziku. Zamislite da iz Skoplja krene voz za Solun na kome piše "Ovo je voz Aleksandar Makedonski" i "Makedonija je kolevka civilizacije", sa kartom na kojoj Grčka ne postoji.

Opširnije...

Saša Dedović posle drugog napada bombom: Ako ne mogu da me zaštite, neka bar osude

Sreda 11. januar 2017, 14:49

Dva puta za 15 dana na poznat gradski hotel i restoran "Saša" bačena je ručna bomba. Za razliku od 28. decembra, bomba je sinoć eksplodirala, na sreću, bez ljudskih žrtava, ali je preko 100 gelera završilo u prozorima i fasadi ovog hotela, kao i u obližnjim dvorištima i kućama komšija. Ovo, dan posle najnovijeg napada, tvrdi vlasnik Saša Dedović. Razgovor smo vodili pored izbušenih prozora sa jedne strane, i šljokica, lampiona i ostale novogodišnje dekoracije sa druge.

Opširnije...

Bojić: Smanjujemo broj krivičnih dela. Građani, sarađujte sa policijom

Petak 30. decembar 2016, 11:00

Region Severa Kosova proglašen je za najbolju policijsku direkciju na Kosovu i ove godine po broju rasvetljenih slučajeva teških krivičnih dela, iako građani ne dele takav utisak. Godinu na izmaku obeležilo je više pucnjava sa ranjavanjima i ubistvom mladića, a vinovnici ovih dela su bili uglavnom mladi. U drugoj polovini godine usledila je serija krađa koja je prekinuta nakon hapšenja za sada tročlane grupe u kojoj je i jedna žena. Preko 500 pripadnika Kosovske policije na Severu građanima je i dalje dostupno 24 časa, a sam radni dan najprepoznatljivijeg lica ove službe na Severu, po sopstvenom priznanju traje i po 15 sati. Šef operative Željko Bojić, 47-godišnji Mitrovčanin i ove godine za KoSSev sumira rezultate ove službe.

Opširnije...

Delawie EXCLUSIVELY: Rebuilding trust takes a long time, leaders to recognize citisens as their employers

Petak 15. jul 2016, 18:14

Europe: whole, free and at peace. My job is to do my best on that in Kosovo. The Special Court is an important part of getting Kosovo ready to integrate with all of the European institutions that it aspires to become a part of because rule of law is a key European value. It’s important for the Special Court to apply justice to some victims for crimes during the war period.

Opširnije...

Delavi EKSKLUZIVNO: Izgradnja novog poverenja zahteva vreme, političari da se sete da su im poslodavci građani

Petak 15. jul 2016, 13:00

Evropa: celovita, slobodna i u miru. Moj posao je da to na Kosovu uradim najbolje što mogu. Vladavina prava je ključna evropska vrednost. Specijalni sud je važan deo spremnosti Kosova da se integriše u sve evropske institucije kojima teži da se priključi. Za Specijalni sud je važno da primeni pravdu za žrtve zločina počinjenih tokom ratnog perioda i SAD ulažu važne resurse za funkcionisanje suda.

Opširnije...

Kapuzela EKSKLUZIVNO: Razoružati političke elite na Kosovu, moć ŠIK-a u pretnji upotrebom nasilja

Utorak 05. jul 2016, 08:30

Kosovom se loše upravlja da bi se manjina bogatila. Kosovo siromašno i bez mogućnosti. EULEX potvrdio percepciju da na Kosovu ne postoji vladavina prava. Da bi poboljšao učinak, EULEX mora da prođe kroz veoma duboke reforme koje se nisu do sada dogodile. To ne očekujem ni u naredne dve godine. Uspostavljanje Specijalnog suda jasan znak da EU ne veruje EULEX-u. Ne polagati mnogo nade u specijalni sud. Loše ako se u Specijalnom sudu nađe bivše osoblje EULEX-a, UNMIK-a, Međunarodnog suda pravde. Tači, Ljimaj, Haradinaj, Ekrem Luka, Džavit Haliti...moguće pred sudom da budu i Srbi. Mnogi ljudi imaju visoko mišljenje o Oliveru Ivanoviću i bili su iznenađeni hapšenjem. Razoružati političku elitu, moć ŠIK-a: NATO nema naređenje političkih vođa u zapadnim prestonicama da to uradi.

Opširnije...

Briselska saga: Dijalog nije promenio život građana na bolje

Sreda 18. maj 2016, 14:00

I Beograd i Priština, ne samo Srbima sa Severa i juga, i Albancima, nego svima šalju kontradiktorne, dijametralno suprotne poruke. Istovremeno se i iz Brisela manipuliše javnostima - jednima se kaže jedno, drugima drugo, a svaka strana 'svojima' kaže treće.

Opširnije...

Špend Ahmeti EKSKLUZIVNO: Kosovo i Srbija dve abnormalne države. Za region bolje ujedinjenje Kosova i Albanije

Subota 26. mart 2016, 10:00

Zašto da se stidim što sam Albanac? Zašto da se stidim albanske zastave? Ona nije antisrpska. Na referendumu se za zastavu Kosova nije izjašnjavalo, a na konkursu je uslov bio da ta zastava može da ima sve boje osim crne i crvene. Zašto kada nas ima 90% stanovništva?

Opširnije...
«1 2 3 4 »