Iz ugla analitičara

Čuvajte kritičare vlasti

Sreda 04. april 2018, 08:00

Zapamtite jednu stvar – oni koji danas kritikuju vlast države koju smatraju svojom, sa lakoćom će se boriti za svoja prava u Prištini, čuvajte takve ljude, umesto što ih diskreditujete bez argumenata.

Opširnije...

Novinarstvo, mediji i njihovi korisnici

Utorak 27. februar 2018, 10:01

Pogrešno je verovati da samo na prostoru bivše Jugoslavije političke partije za svoje potrebe manje ili više javno, ili tajno 'kupuju' medije. Naše političare ne treba potcenjivati, ali ih ne treba ni precenjivati. Nisu oni izmislili 'kupovinu' novinara ili čitavih medijskih jedinica za svoj povremeni, ili konstantni upliv. Tu su njihove evropske i američke kolege pravi majstori i za to postoje nebrojeni primeri.

Opširnije...

Dijalog i normalizacija u četiri slike

Četvrtak 08. februar 2018, 11:20

"Govorio je tečno albanski, iako je bio odan srpskom cilju. Verovao je u dijalog" - jednostavnim, perfektnim rečima opisao je Ivanovića u ne baš tako pitkom tekstu Eduard Džozef sa Džon Hopkins univerziteta. A istina je da ova formula jedina može da otključa vrata briselskog konundruma: Govore tečno albanski, iako su odani srpskom cilju. Veruju u dijalog.

Opširnije...

Privredna saradnja Srbije i Albanije značajna kockica u mozaiku ekonomske saradnje Zapadnog Balkana

Ponedeljak 04. decembar 2017, 08:35

Na kraju, pokazaće se da bez sistemskog pristupa regionalnoj ekonomskoj saradnji i iskazane političke opredeljenosti i volje da do nje dođe, neće biti značajnih rezultata. Slično možemo i konstatovati za odnose Srbije i Albanije, odnosno unapređenje odnosa Srba i Albanaca koji zahtevaju sistemski i dugoročni pristup. Valjalo bi iskoristiti postojeći pozitivni momentum i postaviti temelje buduće saradnje tako da ih je teško razgraditi, i to osnivanjem krovne organizacije – institucije koja bi imala zadatak da sistemski radi na približavanju Srba i Albanaca vođenjem programa kulturne razmene (prevođenjem, knjiga, tekstova, filmova, itd.), naučne saradnje kroz program stipendiraja istraživača i studenata, stažiranja, učenja jezika i na kraju, razmene državnih službenika.

Opširnije...

Ćutanje je zlato!

Sreda 06. septembar 2017, 11:40

Ponekad je tišina glasnija od izgovornih reči. Mislim da je i  ova konferencija za novinare koju su predstavnici nekad 'sedme sile' izbegli, jasna poruka kakvo je stanje u našim medijima. Strah ili medijski mrak, svejedno. Nekako mi se čini da ako treba pisati o onome šta radi aktuelna vlast - mislim  na lokalnu, svi treba da su tu. Ali ako treba reći nešto što im se možda ne bi svidelo, ne treba se zamerati. Možeš da, ne daj Bože, ostaneš bez posla, zasluženog radnog mesta, obećanja da će ti zaposliti dete... Ćutanje je zlato, kaže stara izreka. I zato hajde da ćutimo, možda će nam biti bolje! 

Opširnije...

Može li Specijalni sud uticati na pomirenje Srba i Albanaca?

Četvrtak 31. avgust 2017, 10:15

Ukratko, samo kroz sveobuhvatnu i unapređenu pozitivnu posvećenost svih lokalnih, regionalnih i međunarodnih aktera, moguće je maksimizovati potencijal za promociju pozitivnih društvenih promena, a neželjene posledice, kao efekat rada Specijalnog suda za Kosovo, mogu biti prevaziđene.

Opširnije...

Dijalog o Kosovu je Srbiji odavno potreban

Sreda 26. jul 2017, 18:30

Način na koji je Vučić pozvao u dijalog, unapred amnestirajući Miloševićev režim, ni jednom rečju ne spominjući ogroman broj civilnih žrtava, iznoseći netačnosti o pravnoj utemeljenosti samoproglašenja kosovske nezavisnosti, nastavljajući da deligitimiše sve oponente njegovim politikama, ne daje povoda za optimizam da je poziv upućen uistinu u najboljim namerama. Ako je Vučić uistinu za ozbiljan dijalog, on bi na njegovom samom početku mogao prvo javno uticati na svoje političko-medijsko okruženje u cilju prestanka kontaminiranja javnog prostora netačnostima i mržnjom. I za dijalog i za normalizaciju odnosa bi bilo jako korisno da smeni načelnika generalštaba Vojske Srbije generala Ljubišu Dikovića, pod čijim je jedinicama tokom rata na Kosovu počinjen najveći broj zločina protiv kosovskih Albanaca.

Opširnije...

Kosovo nije pitanje evropske budućnosti Srbije, već preostalih 120.000 obespravljenih Srba

Utorak 25. jul 2017, 13:35

Dragi prijatelji iz institucija, nevladinog sektora, politike, sporta, sa društvenih mreža a i vi ostali - Kosovo više nije pitanje teritorije, mita, imovine, istorije, čak ni kulturnog nasleđa. Ni evropske budućnosti Srbije. Kosovo (je)su ljudi! Njih preostalih oko 120.000.

Opširnije...

U senci kosovske istine: O Đinđiću i Vučiću

Subota 17. jun 2017, 17:10

Sećam se dobro da je prilikom prijema Srba sa severa Kosova i Metohije na zajedničku konferenciju za štampu, krajem 2001. godine, Zoran Đinđić odao priznanje Srbima da su svojim političkim delovanjem odškrinuli vrata Srbiji prema Kosovu i Metohiji. Briselskim sporazumom je Aleksandar Vučić ta vrata zatvorio

Opširnije...

Editorial Mirror: Let’s Take a Look at Who We Are and What We’re Doing

Četvrtak 15. jun 2017, 20:54

Even if people may not like what they see they should still take a look in the mirror more often, even if they’re as shocked as I was this morning, their own reflection will still anchor them in reality and remind them of their faults and force them to confront their limitations. It motivates them to try harder to work on themselves and to overcome obstacles. Dear readers, do you like the reflection you see in the mirror? Do we like ourselves? Those of us who consider ourselves to be “respectable citizens” , “the best and the brightest political representatives”, “honorable, responsible people, parents, brothers, sisters and friends” , “mayors”, “board members”, “members of parliaments”, “pedagogues”, “lecturers”, “doctors”, “traders, victimized Serbs, big Serbs, local-patriots?”

Opširnije...

Uredničko OGLEDALO: Pogledajmo se ko smo i šta radimo

Četvrtak 15. jun 2017, 08:30

Dobro je češće koristiti ogledalo. Iako ljudi ne vole ono što vide preko puta sebe, a mnogi se šokiraju - kao i ja jutros, ipak ih sopstveni odraz uči realnosti, sagledavanju sopstvenih nedostataka i spoznaji ograničenja. Daje im motiv da pokušaju da na bolje rade na sebi i otklone, ili premoste prepreke. Da li vam se, poštovani čitaoci, sviđa ovaj odraz u ogledalu? Da li nam se sviđamo preko puta sebe, mi koji sebe nazivamo "pristojnim građanima", "najboljim i najkvalitetnijim političkim predstavnicima", "časnim, odgovornim ljudima, roditeljima, braćom, sestrama i prijateljima", "gradonačelnicima", "odbornicima", "narodnim poslanicima", "pedagozima", "predavačima", "lekarima", trgovcima, požrtvovanim Srbima, velikim Srbima, lokal-patriotama...?

Opširnije...

Zločin bez kazne: Krivičnoprocesni aspekti odluke suda u Kolmaru u slučaju Haradinaj

Četvrtak 11. maj 2017, 11:00

Republika Srbija kao da čini jedan korak kako bi se okrivljeni našao pred nadležnim sudom, a zatim dva koraka kojima bi se pružila odstupnica sudu koji razmatra zahtev za izručenje i stvorio osnov da do izručenja ne dođe. To, međutim, ne oslobađa odgovornosti sudove koji o ispunjenosti uslova za izručenje odlučuju. Iz obrazloženja odluke Apelacionog suda u Kolmaru nedvosmisleno proizlazi da bi zahtev Republike Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja bio odbijen sve i da je bio pravno perfektan. A ukoliko sudije ovog suda zaista veruju da “[n]e može i ne sme postojati jedna pravda za pobednike, a jedna za pobeđene” i da „svi zločinci moraju biti gonjeni i kažnjeni za svoja nedela bez obzira na stranu kojoj pripadaju i političku ulogu koju igraju” na kraju ostaje otvoreno pitanje kako izrečeno pomiriti sa obrazloženjem da je zahtev Republike Srbije odbijen „naročito imajući u vidu ulogu [okrivljenog] u političkom životu Kosova“ kao i njegovu „izuzetno veliku ličnu popularnost o kojoj svedoče medijski odjeci [ovog postupka]“.

Opširnije...

Izbori 2017. na pragu na Kosovu

Ponedeljak 01. maj 2017, 12:23

U ovom trenutku u CIK-u se nalaze dva zahteva za registraciju političke partije pod imenom Srpska lista i dva zahteva da se dodeli pravo da se rukovodi sa GI Srpska lista. Zakon o lokalnim izborima kaže da će termin održavanja lokalnih izbora na Kosovu biti: ne pre 03 septembra i ne kasnije od 03 decembra 2017. godine. Termin raspisivanja tih izbora je od četiri do šest meseci pre dana održavanja izbora. To, faktički znači da se mi već nalazimo u periodu kada je moguće raspisati lokalne izbore i za očekivati je da oni budu raspisani veoma brzo. U junu 2017, moguće je da dođe do organizovanja vanrednih parlamentarnih izbora jedino ako se vladajuća većina raspadne.

Opširnije...

Ruske podrške: Juče Milu, danas Vučiću i moj prijatelj skinuo je Putinovu sliku sa zida

Četvrtak 13. april 2017, 11:40

Politika na Balkanu aktuelne vlasti u Beogradu je strogo germanofilska, zato mi ne ide u glavu da takva politika može da odgovara i Moskvi. Kakvi god bili geopolitički i strateški ruski interesi, takva politika nije jasna, a nije ni korektna prema srpskom narodu. Putina Srbi sa Kosova i Metohije doživljavaju kao mesiju, kao spasioca. Time svoju političku poziciju Srbi sa Kosova i Metohije nisu poboljšali. Za ljubav je, ipak, potrebno dvoje. 

Opširnije...

60. rođendan EU - podsticaj za evropsko Kosovo

Subota 25. mart 2017, 08:30

Evropska unija 25. marta obeležava 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora. Na ovu, za Evropsku uniju i šire - važnu godišnjicu, politika EU prema Kosovu ostaje čvrsta: Kosovo ima jasnu evropsku perspektivu. (Ekskluzivna kolumna ambasadorke Natalije Apostolove, šefice Kancelarije EU na Kosovu i specijalne predstavnice EU povodom 60. godišnjice Rimskih ugovora)

Opširnije...
«1 2 3 4 »